Stagnacija poslovanja Holcima

Bez autora
Oct 03 2011

Kompanija Holcim Srbija u toku 2011. godine, proizvela je slične količine cementa, betona i ageregata, kao i prethodne godine. Ovogodišnje poslovanje Holcima karateriše stagnacija, a značajniji rast proizvodnje i prodaje ne može se očekivati pre 2013. godine. Generalni direktor kompanije Holcim Srbija, Gustavo Navarro izjavio je danas da građevinski sektor Srbije i dalje trpi posledice krize. Ovu godinu karakteriše veoma mali broj velikih infrastrukrnih projekata kao i projekata individualne gradnje, koji su neophodni kako bi građevinska industrija ponovo počela da beleži rast, a privredu, pre svega, pritiskaju spore birokratske procedure, visoki troškovi poslovanja, opšta nesigurnost kao i nedostatak značajnijih investicija. Period oporavka od ekonomske krize i dalje traje, a prema našim prognozama tek od 2013. godine možemo očekivati vraćanje na put rasta na tržištu, ukoliko ne bude novih ekonomskih potresa. Na ovogodišnje poslovanje Holcima negativno se odrazio nedavni kosovski embargo na uvoz robe iz Srbije. Takođe, na tržištu Srbije se u 2011. godini pojavio cement iz Albanije, Turske i sa Kosova čiji kvalitet je daleko ispod kvaliteta cementa koji se proizvodi u Srbiji, pa i u Holcimu.

Stagnacija poslovanja HolcimaKompanija Holcim Srbija u toku 2011. godine, proizvela je slične količine cementa, betona i ageregata, kao i prethodne godine. Ovogodišnje poslovanje Holcima karateriše stagnacija, a značajniji rast proizvodnje i prodaje ne može se očekivati pre 2013. godine.

Generalni direktor kompanije Holcim Srbija, Gustavo Navarro izjavio je danas da građevinski sektor Srbije i dalje trpi posledice krize. Ovu godinu karakteriše veoma mali broj velikih infrastrukrnih projekata kao i projekata individualne gradnje, koji su neophodni kako bi građevinska industrija ponovo počela da beleži rast, a privredu, pre svega, pritiskaju spore birokratske procedure, visoki troškovi poslovanja, opšta nesigurnost kao i nedostatak značajnijih investicija. Period oporavka od ekonomske krize i dalje traje, a prema našim prognozama tek od 2013. godine možemo očekivati vraćanje na put rasta na tržištu, ukoliko ne bude novih ekonomskih potresa.

Na ovogodišnje poslovanje Holcima negativno se odrazio nedavni kosovski embargo na uvoz robe iz Srbije. Takođe, na tržištu Srbije se u 2011. godini pojavio cement iz Albanije, Turske i sa Kosova čiji kvalitet je daleko ispod kvaliteta cementa koji se proizvodi u Srbiji, pa i u Holcimu.

Uprkos nepovoljnim tržišnim okolnostima, Holcim Srbija ne planira da smanji ulaganja u projekte razvoja lokalne zajednice, gde je samo tokom 2010. godine uloženo oko 180.000 evra. Najavljeno je pokretanje projekta mikrokreditiranja preduzetnika iz Paraćina i okoline, koji će biti podržani sa ukupno 50.000 evra. Takođe, kompanija Holcim Srbija je sa SO Paraćin dogovorila donaciju vrednu 60.000 evra za rešavanje problema vodosnabdevanja u Popovcu, gde se nalazi Holcimova cementara i okolnim selima.

U skoro deset godina poslovanja, kompanija Holcim Srbija može da se pohvali konstantnim investicijama koje u ovom trenutku iznose preko 100 miliona evra, kao i stabilnom pozicijom na tržištu. Ukupan godišnji doprinos privredi Srbije kompanije Holcim premašuje 40 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik